7 april 2017 – på Drottninggatan

av Bengt Lindström den 7 april 2017

Texten inom citationstecken nedan lade vi ut på den här nyhetsplatsen i anslutning till terrorattacken  den 7 april 2017. Det har sin utgångspunkt i att den här webbplatsen har sitt fysiska hem på Drottninggatan, två trappor ovanför Butterick’s och bara en meter eller två från den stora lastbilens dödliga framfart. Nedanför citatet kommer några reflexioner precis tre veckor efteråt.

Nyheten den 7 april

”Du har säkert hört talas om det attentat som inträffat idag i Stockholm. Många har hört av sig, eftersom händelsen utspelat sig precis utanför vårt kontor. Vi vill passa på att tacka för all visad sympati och meddela att ingen av oss är direkt drabbad.

Däremot är vi alla djupt påverkade och bedrövade av förlusten av liv några meter från vår arbetsplats. För att inte nämna att den här attacken också är en attack på demokrati och mänskliga rättigheter – som också lämnar oss med en stark upplevelse av overklighet.

Trots detta kan vi förenas i behovet att fortsätta att leva våra drömmar och vår längtan.”

Några tankar tre veckor senare

Nu i slutet av april har mycket av livet på Drottninggatan återgått till det normala – vad nu det är?

Ohyggliga minnen finns förstås kvar hos väldigt många människor oavsett om man fanns på en arbetsplats några våningar ovanför lastbilens framfart eller man var på en tvärgata alldeles i närheten eller befann sig i San Francisco och fick en märklig sms från sin dotter som arbetar på H&Ms huvudkontor i hörnet av Drottninggatan – Mäster Samuelsgatan.

Fyrarummarens distributörer runt om i världen fick nyheten i princip lika kvickt som vi i Sverige och blev förstås oroliga. Och under den första tummen eller så fungerade ju inte mobilnätet på grund av massiv överbelastning.

För oss känns det viktigare än någonsin att stå upp för allt det vi tror på – såsom demokrati och mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och jämlikhet, till exempel mellan könen.

Förändringens fyra rum har visat sig vara en stor, trygg och praktiskt användbar tillgång mitt i kaoset och förvirringen, ovärderlig faktiskt.

Säga vad man vill om Fyrarummaren – den 7 april 2017 bidrog den påtagligt till att flera av oss örmådde fortsätta att tänka tillräckligt klart, fastän vi var mitt under skarp attack av en (förmodad) terrorist.

Och vi önskar förstås inget hellre än att många fler skulle kunna ges möjlighet att ta del av denna så praktiskt användbara psykologiska teoribildning. Så dokumenterat användbar i så många olika sammanhang, på så många platser på jorden – att ibland förleds människor att tro att ”det kanske är för bra för att vara sant”.

Det finns kanske bara ett sätt att finna ut hur det verkligen förhåller sig med den saken– att prova själv.

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: